Przepis na drożdżową gwiazdę z makiem
Uczniowie Zespół Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju, klasy gastronomiczne, zachęcają do wykonania drożdżowej gwiazdy z makiem. Przepis jest sprawdzony. Został wykonany na zajęciach zawodowych w grudniu.
Młodzież z „Korfantego” proponuje na święta słodki wypieki, najlepiej własnej roboty. Uczniowie przetestowali przepis, który proponują do samodzielnego wykonania.
Przepis na drożdżową gwiazdę z makiem
Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Dodać jajka i zacząć delikatnie mieszać łyżką wszystkie składniki. Gdy zgrubnie się połączą, dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i chwilę je powygniatać. Uformować kulę, podzielić na 4 części. Pierwszy kawałek ciasta chwilę zagnieść, następnie rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
Chwilę zagnieść i rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym placku. Ponownie posmarować masą makową i położyć 3 blat z ciasta. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem.