Masz alergię na białko soi? Tej konserwy mięsnej nie kupuj. Komunikat GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące stwierdzenia niedeklarowanego białka soi w konserwie mięsnej. Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Jakie jest zagrożenie:
- W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną - informuje GIS.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Konserwa turystyczna. Mielonka wieprzowa sterylizowana, Sokołów, 300 g
Numer partii: 03.03.2026 416A.E
Data minimalnej trwałości: 03.03.2026
Producent: Sokołów S.A., Al.550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
- Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania go z obrotu handlowego i zwrotu. W chwili obecnej przeprowadzana jest dokładna analiza przyczyny niezgodności i ustalanie działań naprawczych. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania - czytamy w komunikacie GIS.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: GIS