To przyczyna ok. 120 tysięcy złamań rocznie. Jak zapobiegać osteoporozie?
20 października przypada Światowy Dzień Osteoporozy, Narodowy Fundusz Zdrowia opublikował właśnie materiał dotyczący schorzenia, które - wg szacunków - dotyczy ponad 2 milionów Polaków, z czego zdecydowana większość to kobiety. Jakie są czynniki ryzyka osteoporozy? I jak jej zapobiegać?
Osteoporoza nazywana jest "cichym złodziejem kości", to choroba niewidoczna i podstępna. Polega na stopniowym zanikaniu tkanki kostnej. Pierwszym jej objawem jest złamanie. Według "Raportu NFZ o zdrowiu. Osteoporoza", w Polsce choruje ok. 2,1 mln osób, z czego 1,7 mln to kobiety. Wartość refundacji świadczeń z powodu złamań, które najczęściej przypisywane są osteoporozie w 2018 roku, wyniosła 476 mln zł.
W profilaktyce osteoporozy najważniejszy jest ruch! 30-60 minut dziennie powinno się przeznaczyć na aktywność fizyczną, dopasowaną do wieku i sprawności.
Dobrze zaplanowany trening zmniejsza ryzyko złamań kości. Mocne mięśnie stabilizują postawę ciała i eliminują ryzyko upadku. Może to pomóc uniknąć złamań osteoporotycznych - przekonuje NFZ.
Aby zapobiegać schorzeniu, należy spożywać produkty bogate w wapń: mleko, sery, jogurty, maślanki, kefiry i twarożki. Ale także duże ilości świeżych lub gotowanych warzyw i owoców oraz tłuste ryby morskie, zawierające kwasy omega-3.
Dobrym źródłem wapnia w diecie są także:
- ryby (np. sardynki, szprotki)
- sezam, migdały, orzechy, mak
- soja, fasola, ciecierzyca, groch
- natka pietruszki, koperek, czosnek
- szpinak, brukselka, kapusta.
Nadmierne spożywanie tłuszczów zwierzęcych zwiększa wydalanie wapnia z organizmu i obniża jego przyswajanie z przewodu pokarmowego.
/źr.: NFZ, oprac. sqx/