Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy boczniaki po grecku [WIDEO]
Ryba po grecku to punkt obowiązkowy w niemalże każdym domu na święta, podobnie jak grzyby. Czasem dzieje się tak, że mamy tak wiele pomysłów na świąteczne dania, że na stole może zabraknąć miejsca, by pomieścić wszystkie pyszności z ryb czy grzybów. Dziś pokażemy, jak w łatwy sposób pójść na kompromis i zrobić "rybę" po grecku w grzybowej odsłonie.
Boczniaki – prawdziwy dar natury
Boczniaki to grzyby, które w polskiej kuchni są bardzo popularne. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ są pyszne, łatwo przyjmują smak przypraw, a przy okazji zawierają wiele cennych składników odżywczych.
Boczniaki są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, witaminę B i C, wapń, potas i wiele innych. Te grzyby są szczególnie popularne w kuchni wegetariańskiej, ponieważ świetnie zastępują mięso, szczególnie w formie kotletów.
Boczniaki po grecku
To danie to połączenie dwóch bardzo popularnych składników świątecznej kuchni – ryby po grecku i grzybów. W naszym przypadku rybę zastąpią boczniaki, ponieważ w gotowaniu warto czasem poeksperymentować
Przepis na boczniaki po grecku jest bardzo prosty. Zobacz sam!
@nowiny_pl Pyszne boczniaki po grecku link z przepisem w komentarzach##wegeświęta ##vegan ##nowiny
♬ Le Festin (From "Ratatouille") - Movie Sounds Unlimited
Przepis:
składniki:
- 250g boczniaków (około 4),
- mąka,
- mleko roślinne lub zwykłe,
- bulion warzywny,
- olej,
- duża cebula,
- duża marchewka,
- pietruszka,
- ćwiartka korzenia selera,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- sól i pieprz wedle uznania
sposób przygotowania:
Boczniaki myjemy i odcinamy końcówki. Jeżeli boczniaki są duże, można je pokroić wedle uznania. Następnie obtaczamy je w panierce i smażymy na średnim ogniu, aż uzyskają złocisty kolor. Po tym czasie ściągamy je z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz startą marchewkę, pietruszkę i seler. Dolewamy bulion i po około 5 minutach dodajemy przecier pomidorowy. Czekamy 15 minut, aż bulion lekko wyparuje. Danie powinno być wilgotne, ale nie lejące. W międzyczasie dodajemy przyprawy. Gdy danie jest gotowe, wykładamy boczniaki na talerz i przykrywamy je warzywami. Gotowe.