Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy boczniaki po grecku [WIDEO]

Ryba po grecku to punkt obowiązkowy w niemalże każdym domu na święta, podobnie jak grzyby. Czasem dzieje się tak, że mamy tak wiele pomysłów na świąteczne dania, że na stole może zabraknąć miejsca, by pomieścić wszystkie pyszności z ryb czy grzybów. Dziś pokażemy, jak w łatwy sposób pójść na kompromis i zrobić "rybę" po grecku w grzybowej odsłonie.

Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy boczniaki po grecku [WIDEO]
Mniam! Musicie spróbować boczniaków po grecku

Boczniaki – prawdziwy dar natury

Boczniaki to grzyby, które w polskiej kuchni są bardzo popularne. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ są pyszne, łatwo przyjmują smak przypraw, a przy okazji zawierają wiele cennych składników odżywczych. 

Boczniaki są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, witaminę B i C, wapń, potas i wiele innych. Te grzyby są szczególnie popularne w kuchni wegetariańskiej, ponieważ świetnie zastępują mięso, szczególnie w formie kotletów. 

Boczniaki po grecku

To danie to połączenie dwóch bardzo popularnych składników świątecznej kuchni – ryby po grecku i grzybów. W naszym przypadku rybę zastąpią boczniaki, ponieważ w gotowaniu warto czasem poeksperymentować

Przepis na boczniaki po grecku jest bardzo prosty. Zobacz sam! 

@nowiny_pl

Pyszne boczniaki po grecku link z przepisem w komentarzach##wegeświęta ##vegan ##nowiny

♬ Le Festin (From "Ratatouille") - Movie Sounds Unlimited

Przepis:

składniki:

  • 250g boczniaków (około 4), 
  • mąka, 
  • mleko roślinne lub zwykłe, 
  • bulion warzywny, 
  • olej, 
  • duża cebula, 
  • duża marchewka, 
  • pietruszka, 
  • ćwiartka korzenia selera, 
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 2 kulki ziela angielskiego, 
  • łyżeczka wędzonej papryki, 
  • sól i pieprz wedle uznania

sposób przygotowania:

Boczniaki myjemy i odcinamy końcówki. Jeżeli boczniaki są duże, można je pokroić wedle uznania. Następnie obtaczamy je w panierce i smażymy na średnim ogniu, aż uzyskają złocisty kolor. Po tym czasie ściągamy je z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz startą marchewkę, pietruszkę i seler. Dolewamy bulion i po około 5 minutach dodajemy przecier pomidorowy. Czekamy 15 minut, aż bulion lekko wyparuje. Danie powinno być wilgotne, ale nie lejące. W międzyczasie dodajemy przyprawy. Gdy danie jest gotowe, wykładamy boczniaki na talerz i przykrywamy je warzywami. Gotowe.

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].