Zdrowe jedzenie, warsztaty i prelekcje. Już niedługo II edycja Ekotargu Spożywczego w Żorach [ZAPOWIEDŹ]
Mleko jerseyowe, makarony na bazie wiejskich jaj, tradycyjne i innowacyjne miody i wiele więcej. W najbliższą sobotę szykuje się w Żorach ekotarg, podczas którego będzie można zaopatrzyć się w wyjątkowe produkty.
archiwum portalu Nowiny.pl
Poszukujesz pewnych dostawców zdrowej żywności? Chcesz prowadzić zdrowy styl życia i zdobyć wiedzę w tym temacie? Odwiedź żorski dworzec kolejowy w sobotę, 27 kwietnia i weź udział w Ekotargu Spożywczym. Start od 9.00, z kolei jego zakończenie planowane jest około 13.00. Celem wydarzenia jest promocja zdrowej, wysokiej jakości żywności z lokalnego źródła, a także zdrowego stylu życia.
Podczas Ekotargu Spożywczego będzie można:
- wziąć udział w bazarze zdrowej żywności,
- kupić i spróbować wyrobów od lokalnych producentów,
- poznać dostawców naturalnej i zdrowej żywności,
- wziąć udział w warsztatach,
- spotkać się z żorskimi organizacjami pozarządowymi, które działają w sferze proekologicznej,
- wymienić się doświadczeniami,
- dowiedzieć się więcej na temat kooperatywy spożywczej.
Kogo będzie można spotkać?
- Gospodarstwo Przewoźnikówka – małe gospodarstwo rodzinne zajmujące się produkcją serów z mleka zwierząt z gospodarstwa, w myśl hasła: z miłości do zwierząt, z szacunku do natury, z pasji do jedzenia. Zwierzęta w gospodarstwie karmione są tylko naturalnie i tradycyjnie, bez kiszonek, a wypasane na ich łąkach i pastwiskach. Do zaoferowania mają sery typu feta, goudę, świeżaki, mleko jerseyowe, mleko kozie, żurek na serwatce, sery z czosnkiem niedźwiedzim czy jogurty.
- Nudel Ula – makarony na bazie wiejskich jaj z przydomowej hodowli. Mąka pochodzi z lokalnego młyna, a warzywa od sąsiadów rolników. W swojej ofercie mają makarony pszenne oraz kolorowe makarony z warzywami. Posiadają certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.
- Pasieka św. Ambrożego – tradycyjne i innowacyjne miody z rodzinnej pasieki. Jako pierwsi w Polsce produkują miody z dodatkami kwiatów jadalnych i ziół. Każdy z nich posiada certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej oraz inne liczne prestiżowe certyfikaty i wyróżnienia.
- Lawenda Pod Lasem – rodzinna plantacja lawendy, produkująca z niej wiele aromatycznych wyrobów. W asortymencie posiadają m.in. mydełka, hydrolaty, olejki eteryczne, świece, inhalatory. A także produkty spożywcze takie jak syropy lawendowo-mniszkowe i lawendowo-melisowe.
- Kozia Rodzinka – gospodarstwo rolne zajmujące się hodowlą kóz i sprzedażą ich świeżego mleka. Produkują również sery w 100% z mleka koziego, sery naturalne, wędzone, jogurty kozie i ser kozi fetka. Kozy karmione są wyłącznie naturalnym pokarmem, a produkty z ich mleka posiadają certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.
- Pasieka Tomala – miody robione z pasją, w 100% pochodzenia polskiego. Pomysł na własną pasiekę narodził się kilkanaście lat temu. Przygoda z pszczelarstwem zaczęła się od 4 uli, jednakże pszczelarstwo okazało się tak fascynujące dla Pana Adama – właściciela Pasieki., że postanowił pójść dalej. Nabyte umiejętności i wiedza uzyskana w najstarszym i jedynym w Polsce Technikum Pszczelarskim w Pszczelej Woli pozwoliły na rozwój pasieki i przekształcenie jej w pasiekę wędrowną.
- Fraternia Zakonna - oferuje wyroby sezonowe, unikatowe, nietuzinkowe. Tworzone są one ze starannością i miłością do bliźniego z najwyższej jakości składników. Wyroby znajdujące się we Fraterni są ręcznie wytwarzane przez zakonników w większości według dawnych receptur. Na ich straganie znajdziecie przetwory warzywne, owocowe i mięsne, oleje i octy, nalewki, soki i syropy, produkty ziołowe, wyroby pszczele, a także naturalne kosmetyki i rękodzieło.
- Fundacja Zielone Szkiełko – działa przede wszystkim na rzecz edukacji ekologicznej i edukacji alternatywnej, a także zwiększa zaangażowanie obywatelskie w lokalnych wspólnotach. Obecnie fundacja prowadzi 3-letni projekt pn. "ZielenieJEMY – o żywności, która wychodzi na zdrowie nam i planecie" finansowany przez Narodowy Instytut Wolności. Fundacja angażuje, integruje, edukuje, szkoli miłośników ogrodów społecznych, wolontariuszy żorskiej jadłodzielni, tworzy i organizuje kooperatywę spożywczą w Żorach.
- Kozackie Jadło – kuchnia ukraińska na miejscu i na wynos. Zaczęło się od zwykłego lepienia pierogów przez uchodźczynie z Ukrainy. Pierogi tak zasmakowały klientom, że pojawił się pomysł na catering kuchni ukraińskiej w Żorach. Menu cały czas się zwiększało, aż w końcu zdecydowano otworzyć restaurację. Powstało przytulne miejsce z domową atmosferą i pysznymi potrawami.
- Stowarzyszenie Ku Naturze Żory – powstało w 2021 r przez nauczycieli, opiekunów i edukatorów dla realizacji celów edukacyjnych. Od początku swojej działalności organizuje spotkania, warsztaty i zajęcia edukacyjne dla wszystkich grup wiekowych i społecznych Żor i okolic. Dodatkowo pracownicy Stowarzyszenia dbają o zaopatrzenie cateringowe własnych przedsięwzięć i kierują ofertę gastronomiczną na zewnątrz. Dbają przy tym o wysoką jakość oferowanych produktów i promocję zdrowej i lokalnej żywności.
- Olejarnia Olmat – mała, rodzinna firma działająca od 2015 roku, zajmująca się produkcją oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Dzięki tradycyjnej metodzie produkcji olej nie podlega żadnym zabiegom rafinacyjnym. Olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera ważne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas oleinowy (omega 9) ok.60%, kwas linolowy (omega 6) ok.20%, kwas linolenowy (omega 3) ok.10%. Ilość kwasów omega-6 w stosunku do pozostałych, jest w idealnej dla człowieka proporcji 2:1.
Sklep.nowiny.pl
Kursy InspiratON