Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Uwaga! Ten łosoś źle wpływa na zdrowie. GIS ostrzega: NIE jedz tego [ZDJĘCIA]

Spożycie tej zanieczyszczonej żywności może prowadzić do listeriozy. U zdrowych dorosłych osób zakażenie często jest bezobjawowe, jednak już u kobiet w ciąży, osób starszych czy z obniżoną odpornością, może powodować komplikacje zdrowotne.

Uwaga! Ten łosoś źle wpływa na zdrowie. GIS ostrzega: NIE jedz tego [ZDJĘCIA]
fot. GIS

Ostrzeżenie dotyczące żywności

Wydane przez GIS ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności związane jest ze stwierdzeniem ponadnormatywnej liczby Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. "Łosoś Atlantycki wędzony na zimno". To efekt badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega: Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Zanieczyszczony produkt

Produkt, którego dotyczy ostrzeżenie GIS to: Classic ŁOSOŚ ALTANTYCKI wędzony na zimno 250 g

Numer partii: L39321

Data minimalnej trwałości: 22.10.2022

Wyprodukowano dla Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa przez Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69A, 17-100 Bielsk Podlaski

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Carrefour Polska wstrzymała sprzedaż kwestionowanego produktu we wszystkich sklepach i magazynach oraz podjęła decyzję o umieszczeniu na terenie sklepów informacji o wycofywaniu produktu.

Producent Suempol Sp. z o.o. ściśle współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie ustalenia źródła zanieczyszczenia oraz wycofania produktu z rynku. Nastąpi weryfikacja procesu produkcji i zostaną podjęte stosowne środki.

Organy urzędowej kontroli nadzorują proces wycofania z rynku kwestionowanego produktu oraz weryfikują działania podejmowane przez zakład produkcyjny. W ramach nadzoru zostanie zwiększona częstotliwość pobierania prób urzędowych w kierunku Listeria monocytogenes.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Objawy związane z zakażeniem Listeria monocytogenes

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu

Głównie polega na:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  • należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

fot. GIS

fot. GIS

/źr. GIS, oprac. sqx/

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~Adamif (188.137. * .51) 14.10.2022 09:48

Myć ręce, aby bezpiecznie można było zjeść trucizne, natomiast truciciel czuje się dobrze i przygotowuje kolejną partie"E"