Uwaga! Ten łosoś źle wpływa na zdrowie. GIS ostrzega: NIE jedz tego [ZDJĘCIA]
Spożycie tej zanieczyszczonej żywności może prowadzić do listeriozy. U zdrowych dorosłych osób zakażenie często jest bezobjawowe, jednak już u kobiet w ciąży, osób starszych czy z obniżoną odpornością, może powodować komplikacje zdrowotne.
Ostrzeżenie dotyczące żywności
Wydane przez GIS ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności związane jest ze stwierdzeniem ponadnormatywnej liczby Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. "Łosoś Atlantycki wędzony na zimno". To efekt badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega: Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Zanieczyszczony produkt
Produkt, którego dotyczy ostrzeżenie GIS to: Classic ŁOSOŚ ALTANTYCKI wędzony na zimno 250 g
Numer partii: L39321
Data minimalnej trwałości: 22.10.2022
Wyprodukowano dla Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa przez Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69A, 17-100 Bielsk Podlaski
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Carrefour Polska wstrzymała sprzedaż kwestionowanego produktu we wszystkich sklepach i magazynach oraz podjęła decyzję o umieszczeniu na terenie sklepów informacji o wycofywaniu produktu.
Producent Suempol Sp. z o.o. ściśle współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie ustalenia źródła zanieczyszczenia oraz wycofania produktu z rynku. Nastąpi weryfikacja procesu produkcji i zostaną podjęte stosowne środki.
Organy urzędowej kontroli nadzorują proces wycofania z rynku kwestionowanego produktu oraz weryfikują działania podejmowane przez zakład produkcyjny. W ramach nadzoru zostanie zwiększona częstotliwość pobierania prób urzędowych w kierunku Listeria monocytogenes.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Objawy związane z zakażeniem Listeria monocytogenes
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Objawy
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu
Głównie polega na:
- zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
- przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
- należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.
/źr. GIS, oprac. sqx/
Myć ręce, aby bezpiecznie można było zjeść trucizne, natomiast truciciel czuje się dobrze i przygotowuje kolejną partie"E"