Pochlapany Jasiek, czyli kanapka Sloppy Joe na mój sposób [KULINARIA]
Szukacie szybkiego i prostego przepisu, dzięki któremu się najecie? Szukacie jakiegoś nieoczywistego dania? Mogę w tym pomóc.
Sloppy Joe to danie niezwykle popularne w Ameryce, ale w Polsce raczej nie ma wzięcia. Dlaczego? Nie wiem.
Sloppy Joe to danie bardzo proste, szybkie i sycące. Można je zrobić w wersji łagodnej, ostrej, mocno warzywnej, mięsnej lub wegetariańskiej, a nawet wegańskiej.
Ja pokażę, jak przygotować tę kanapkę w wersji łagodnej (co jest u mnie wyjątkiem) i wegetariańskiej. Od razu zaznaczam – jeżeli chcecie zrobić ją w wersji mięsnej, to bez problemu możecie skorzystać z mojego przepisu. Po prostu zamiast tofu użyjcie mięsa mielonego. Pozostałe kroki są takie same.
Zanim jeszcze przejdę do przepisu, to chcę dodać, że u mnie znajdziecie wersję uproszczoną, bo jestem dosyć wybredna, jeżeli chodzi o jedzenie i do mojej kanapki nie dodałam papryki i octu, które teoretycznie powinnam dodać. Za to dodałam więcej pomidorów, by było bardziej sycące.
Przepis na 4 średnie kanapki
@nowiny_pl Polecam 10/10. Jedliscie kiedyś? #cooking #recipe #sloppyjoe ♬ dźwięk oryginalny - nowiny_pl
Składniki:
1 opakowanie mielonego tofu (350 g),
1 puszka pomidorów w zalewie,
150 ml passaty pomidorowej,
pół białej cebuli pokrojonej w kostkę,
3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,
łyżeczka soli,
2 łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego,
2-3 łyżki oliwy,
bułki maślane lub hamburgerowe,
ulubiony tarty ser.
Sposób przygotowania:
Mielone tofu wrzucamy do miski. Jeżeli mamy zwykłe tofu, rozwalamy je widelcem. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa mielonego. Dokładnie mieszamy i na chwilę odstawiamy, następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Po około 5 minutach wrzucamy cebulę i czosnek. Czekamy, aż składniki się zarumienią. Po tym czasie dodajemy pomidory i passatę. Co jakiś czas mieszając, gotujemy przez około 15 minut, by sos się zredukował. Następnie wykładamy farsz na bułkę i posypujemy serem. Gotowe.