Majówkowe przepisy: szaszłyki buraczano-szparagowe
Szaszłyki to klasyka każdego grilla. Ja zaprezentuje je w trochę innej wersji.
Szaszłyki buraczano-szparagowe
Przyznam szczerze, że nigdy nie przepadałam ani za burakami, ani za szparagami, jednak to danie sprawiło, że mam ochotę jeść te warzywa codziennie. Okazuje się, że kluczem są tu odpowiednie dodatki i przyprawy.
Przepis:
@nowiny_pl ♬ dźwięk oryginalny - nowiny_pl
Składniki:
- 2-3 gotowane buraki pokrojone w ćwiartki,
- pół dużej cebuli pokrojonej w kostkę,
- pół papryki pokrojonej w kostkę,
- 6-7 szparagów przekrojonych na pół,
- źródło białka pokrojone w kostkę. W moim przypadku jest to tofu.
- Marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego,
- dwie łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- reszta przypraw wedle uznania
Sposób przygotowania:
Tofu wrzucamy do miski i zalewamy naszą marynatą. Najlepiej odłożyć je na pół godziny, jednak jeżeli nie masz na to czasu, to nie jest to żaden problem, ponieważ tofu szybko łapie smak. Następnie wszystkie warzywa oraz tofu wbijamy na drewnany patyczek i grillujemy przez 20 minut. Gotowe.
Szaszłyki te świetnie smakują w posypane startym serem.
Sklep.nowiny.pl
Kursy InspiratON