Majówkowe przepisy: kalafior na ostro w panierce
Nie wiesz, co przygotować gościom na majówkę? A może chcesz spróbować czegoś nowego? Mam świetny i bardzo prosty przepis na panierowanego kalafiora.
Kalafior na ostro
Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw, choć przyznam szczerze, że najbardziej lubię jeść go na surowo, dlatego na początku sceptycznie podchodziłam do tego przepisu.
Okazało się jednak, że to niepozorne, białe warzywo smakuje świetnie w tej wersji. Poza tym, przepis ten jest banalny i dość tani. Najdrożej wychodzi sam kalafior, który i tak kosztował mnie jedynie 9 złotych.
Przepis
@nowiny_pl Pysznego kalafiora dziś przygotowałam!! #vegetarian ♬ dźwięk oryginalny - nowiny_pl
Składniki
- Jedna główka kalafiora,
- szklanka mleka,
- szklanka mąki,
- dwie szklanki płatków kukurydzianych,
- dwie łyżeczki soli,
- dwie łyżeczki papryki ostrej oraz wędzonej,
- dwie łyżeczki majeranku,
- dwie łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
- dwie łyżeczki oregano
- (opcjonalnie) łyżeczka srirachy
Sposób przygotowania:
Kalafior obieramy z liści i myjemy, a następnie dzielmy na mniejsze główki. Mieszamy ze sobą mleko, mąkę oraz przyprawy. Potem moczymy kalafior w gotowym cieście i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Następnie układamy warzywo na blaszce i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Gotowe.
Dodam jeszcze od siebie, że te kalafiorowe kąski świetnie smakują z sosem jogurtowo-ziołowym lub czosnkowym.