Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole Remigiusza Rączki?

  • Promotor śląskiej kuchni opowiedział na antenie Radia 90 o potrawach wigilijnych, które przygotowuje na Wigilię.
  • - Co zrobić, żeby święta były smaczne? Trzeba mieć dobre produkty, bo jak nie ma jakości produktu, to nie ma jakości dania - tłumaczył w radiowej stacji znany śląski kucharz.
Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole Remigiusza Rączki?
Zdaniem Remigiusza Rączki - popularnego promotora śląskiej kuchni, najważniejsze na wigilijnym stole są symbole dostatku

Barszcz z uszkami nie gości na każdym stole

Remigiusz Rączka opowiadał m.in., że w wielu śląskich rodzinach nie ma barszczu z uszkami tak popularnego dania w Wigilię w Polsce. Za to jest zupa rybna, albo grochowa, a także fasolowa i grzybowa.

- Każdy wybiera co lubi - podkreślił mistrz kulinarny.

Rączka powiedział prowadzącemu rozmowę Arkadiuszowi Żabce, że u niego zupa grzybowa powstaje na bazie rozgotowanego grochu i delikatnej zasmażki na maśle. - To wszystko - uśmiechnął się gość Radia 90.

Na wigilijnym stole są u niego także opiekane śledzie w occie i zupa rybna. - Jemy ją raz w roku, jak ją zrobić? - pytał dziennikarz. Rączka żartował, że trzeba pamiętać, aby wydłubać oczy karpiowi, żeby ten za bardzo nie mrugał.

- Należy dobrze oczyścić skrzela, żeby zupa nie była mętna. Gotujemy to jak rosół - z liściem, z zielem, dajemy dużo włoszczyzny. Po ugotowaniu trzeba to przecedzić i dodać śmietany, zabielić. Są tam jeszcze grzanki na maśle - podawał przepis pan Remigiusz.

Kapusta w wersji postnej

Polecał również kapustę w wersji postnej - z kisielem ziemniaczanym, czyli zagęszczoną tartym kartoflem, gotowaną "z zielem i liściem". - Na masło roztopione przychodzi tarta marchewka, do tego 3-4 ząbki czosnku i 1-2 kartofle potarte. Jak się to przesmaży, to zalewa wodą z gotowanych ziemniaków i dusi kilka minut - taki przepis usłyszeli radiosłuchacze.

Jeśli chodzi o wigilijną rybę, to zdaniem R. Rączki to musi być koniecznie karp. - Obkładam go cebulą i solę dopiero na godzinę przed smażeniem. Wtedy ryba jest bardziej soczysta. Radzę solić ręką, a nie solniczką. Wtedy widzimy jak ta sól się sypie - zaznaczył mistrz sztuki kulinarnej.

Czy na stole R. Rączki gości aż 12 potraw wigilijnych? Słynny kucharz nigdy tego nie liczy, są 2 kapusty, 2 zupy, moczka, makówki, zielone śledzie, kulki rybne w occie, ale najważniejsze co wymienia Remigiusz Rączka to sól i chleb. - Bez nich, bez symboli dostatku nie ma Wiliji u Remigiusza. To musi być. Do tego jest opłatek i mnóstwo ciasteczek. Pieniądze kładzie się pod talerzem i nie brakuje sianeczka, którym promotor śląskich potraw dzieli się - zamiast opłatkiem - z hodowanymi przezeń królikami.

Cała rozmowa z Remigiuszem Rączką dostępna jest tutaj

Ludzie

Remigiusz Rączka

Znany i lubiany kucharz, mistrz kuchni śląskiej.

2 komentarze

Śledź tę dyskusję
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~dejciegorzoły (164.127. * .242) 4 godziny temu

mistrz kulinarny po technikum hotelarskim i kelnerowaniu w sfiksie, super mamy mistrzów, jak magda gesler, co nie ma nic wspólnego z gastronomią, prócz jej byłego męża

~masss (83.22. * .23) 5 godzin temu

"zupa grzybowa powstaje na bazie rozgotowanego grochu" - redakcyjo, przesłuchajcie jeszcze raz wywiad...