Co na odporność? Co na przeziębienie? 5 propozycji z Ekobazaru [ZDJĘCIA]
Sezon zachorowań na grypę uważamy za otwarty, dlatego też wybrałam się na wodzisławski Ekobazar w poszukiwaniu "czegoś na przeziębienie i wzmocnienie odporności". Co udało mi się znaleźć?
1. Miody
Jak przeziębienie to wiadomo - miód, ale nie byle jaki. Na wzmocnienie organizmu oraz przeziębienie polecane są miody lipowe, leśne (nie mylić ze spadziowymi) czy faceliowe (uważane za jedne z najlepszych miodów dostępnych na rynku). Miód najlepiej przyswajalny jest przez organizm, gdy wymiesza się go z połową szklanki wody i odstawi na noc. Rano wypija się go na czczo. Miód dodany do zimnej wody i odstany przez minimum 10 godzin wykazuje działanie antybiotyczne kilkukrotnie silniejsze niż miód zjedzony prosto ze słoiczka.
2. Jeżówka purpurowa (ziele)
Wśród eko specjałów znalazłam też jeżówkę purpurową, z której robi się napar (jak herbatę). Wg. literatury ziele jeżówki szybko likwiduje przeziębienie, wzmacnia organizm i układ immunologiczny. Ma też działanie przeciwzapalne.
3. Nalewka propolisowa
Nalewkę propolisową stosuje się pomocniczo w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych o podłożu bakteryjnym i wirusowym. Jest skuteczna na przeziębienie, grypę, anginę i osłabienie organizmu.
4. Kiszonki
Na wzmocnienie organizmu doskonałe są... kiszonki. Na Ekobazarze można kupić, np. czosnek kiszony na kilka sposobów, pigwę z imbirem czy kapustę. Czosnek wymieniany jest jako jeden z najbardziej znanych naturalnych antybiotyków.
5. Syropy
Syrop z pigwy i imbiru, syrop z młodych pędów sosny, syrop z kwiatów czarnego bzu - doskonałe do herbaty, niektóre dodatkowo rozgrzewające. Na deszczowe, jesienne wieczory z kubkiem gorącej herbaty idealne.
A wy jakie macie sposoby na wzmocnienie organizmu i przeziębienie? Piszcie!