Sposób na: wyjątkowy gulasz warzywny [KULINARIA]
Dziś mam przepis dla bardzo szczególnej grupy odbiorców.
Warzywno-sojowy gulasz to legenda pewnego polskiego festiwalu. Gdy raz się spróbuje, tęskni się za nim potem cały rok.
Gdy pierwszy raz pojechałam na Przystanek Woodstock (teraz Pol'and'Rock) miałam 16 lat i jak większość moich rówieśników na tej imprezie, miałam ograniczony budżet. Na słynne "żarcie z kryszny" poszłam właśnie dlatego, że było tanie. Od tamtej pory jadłam je już co rok i niejednokrotnie odtwarzałam w domu. Wiem, jak wiele osób uwielbia to danie, więc proszę – teraz możecie zrobić je sami.
Dodam jeszcze, że to jest dosłownie jedyny przepis w mojej kuchni, którego trzymam się prawie w 100%. Jedyny krok, który dodaję, to wcześniejsze podgotowanie kostki sojowej w wodzie lub bulionie. Wtedy jest miększa, ale to absoltunie opcjonalny krok.
A, i jeszcze jedno. To oryginalny przepis zdobyty u źródła, nie żadna podróba.
Przepis
@nowiny_pl Najlepsze jedzenie świata #harekrishna #woodstock #polandrockfestival ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey
składniki
- woda - 1,5 litra,
- groch w połówkach - 20 dkg
- kalafior 10 dkg,
- marchewka 10dkg,
- zielona fasolka 10 dkg,
- przecier pomidorowy 30% 10 dkg,
- kostka sojowa, 15 dkg,
- majeranek - łyżka stołowa,
- oregano – 0,5 łyżeczki,
- bazylia - 0,5 łyżeczki
- curry - 1 łyżeczka
- cukier - 1 płaska łyżeczka
- słodka papryka – 0,5 łyżeczki,
- pieprz czarny - 0,5 łyżeczki,
- sół – jedna płaska łyżka
Sposób przygotowania
Zagotuj wodę i dodaj groch w połówkach. Gotuj mieszając od czasu do czasu, aż groch zmięknie. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Chwilę gotuj i dodaj wszystkie warzywa. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotuj około 5 minut i dodaj kostkę sojową oraz olej. Doprowadź gulasz do wrzenia i gotuj do momentu aż soja zmięknie.