Sposób na: zupę ogórkową w sam raz na początek jesieni [KULINARIA]
Przyszedł ten moment. Robimy ogórkową, bo przecież każdy kocha tę zupę.
Przyznam się od razu – bardzo broniłam się przed pokazywaniem tutaj tradycyjnych dań. Jak już kiedyś wspomniałam, nigdy nie trzymam się przepisów. Zawsze robię wszystko po swojemu. Dlatego też nie chciałam się brać za żadne zupy, gulasze, czy kluski, bo większość osób ma swój jeden sposób, który uważa za najlepszy na świecie i nie chce przyjąć do wiadomości, że można zrobić inaczej. Obawiałam się, że głupi przepis na zupę może wręcz wywołać kontrowesje.
Dziś jednak uznałam, że nie ma co się przejmować. Jak komuś się nie spodoba, to trudno. Jak to mówi moja babcia – "nie chcesz to nie jedz, no i tyle".
Zanim przejdę do przepisu na zupę ogórkową, kilka ważnych kwestii:
- Tak, dodaję do polskiej zupy sos sojowy. Świetnie zastępuje sól i nadaje pięknego, złocistego koloru,
- nie robię bulionu. Nie mam na to czasu, a poza tym wiele bulionów warzywnych jest robionych na grzybach, których nie znoszę. Bez tego zupa też wychodzi dobra,
- podsmażam warzywa zanim wrzucę je do zupy. Możesz ominąć ten krok.
Przepis na zupę ogórkową
@nowiny_pl Lubicie ogórkową? #zupaogorkowa #cooking #gotowanie #wegetarianizm ♬ Pickles - Seycara Orchestral
Składniki
- 3-4 litry wody,
- ok. 5-6 średnich ziemniaków,
- ok 500g ogórków kiszonych,
- szklanka zalewy z ogórków,
- jedna duża marchewka,
- jedna mała pietruszka,
- jedna średnia cebula,
- 1 mniejszy por (opcjonalnie),
- 3-4 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- pół kubka śmietany 18%,
- łyżka neutralnego w smaku oleju lub masła,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- liść laurowy,
- 1-2 kulki ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy 3-4 litrami wody i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie resztę warzyw ścieramy na tarce, po czym wrzucamy na dużą patelnię i smażymy na wybranym oleju (ogórki również), dodając liść laurowy i ziele angielskie. Po ok. 5 minutach zalewamy zalewą z ogórków i zostawiamy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie warzywa wrzucamy do garnka z ziemniakami i przyprawiamy. Gotujemy minimum godzinę, ale im dłużej tym lepiej. Przed podaniem dodajemy śmietanę (polecam dolewać najpierw zupę DO ŚMIETANY, a dopiero potem wlać mieszankę do garnka). Gotowe. Polecam zajadać ze świeżym chlebkiem.