Sposób na: bowl, czyli ryż i wszystko, co znajdziesz w lodówce [KULINARIA]
Jedliście kiedyś bowl? Jeżeli nie, to koniecznie musicie spróbować.
Nienawidzę przepisów, które wymagają ode mnie trzymania się w jakichś sztywnych ramach i jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym się tych ram trzymała. Zawsze dodaję coś od siebie.
Dziś mam przepis dla osób takich jak ja. Ja pokażę wam jak zrobić bazę pod to danie i zaproponuję, co możecie do niego dodać, ale reszta to już wasza fantazja.
Przepis
Tutaj znajdziecie mój "rozszerzony" sposób podania.
@nowiny_pl Bowl dla kazdego
♬ Donatella - Lady Gaga
Składniki
- 1 szklanka ryżu (taka porcja jest u mnie na dwie osoby, chyba, że mam dużego głoda),
- 2-3 marchewki,
- źródło białka – polecam tofu,
- 2-3 łyżki sezamu,
- pół średniego batata,
- 2-3 łyżeczki sosu sojowego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka hummusu,
Co polecam również dodać?
- awokado skropione sokiem z cytryny,
- lekko podpieczona cieciorka,
- świeża papryka,
- czerwona cebula,
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie myjemy i obieramy marchewkę na cienkie plasterki przy pomocy obieraczki (tak, jakbyśmy obierali ją ze skórki), batata kroimy w kostkę i gotujemy we wrzątku przez około 10-15 minut. Tofu kroimy w kostkę i obtaczamy w mące, następnie smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem lub – jeżeli lubimy wyraziste smaki, dwoma łyżkami sosu sojowego, łyzeczką miodu i szczyptą płatków czilli. Gdy batat się ugotuje, możemy go już tak zostawić lub wrzucić do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach. Na koniec wszystko wykładamy do miski, polewając sosem sojowym i posypując sezamem. Gotowe!