Sposób na: banana. Bezcukrowe ciasto na kryzysowe sytuacje [KULINARIA]
Uwielbiam brownie (nie mylić z murzynkiem, to zupełnie inne ciasto!!), a wy? To jedno z moich ulubionych ciast, zaraz po serniku. Dziś pokażę wam, jak zrobić je w odmienionej wersji.
Tytuł tekstu jest oczywiście pół żartem, pół serio. Do przedstawionego przeze mnie ciasta jak najbardziej możecie dodać cukier, choć według mnie i bez niego smakuje bardzo dobrze.
Swoją drogą, jakoś tak w praniu wyszło, że jest to trzyskładnikowy wypiek wegański, bezcukrowy i bezglutenowy. Kiedyś myślałam, że takie ciasta z pewnością są drogie i trudne w przygotowaniu. Jak się okazuje, jednak nie.
Przepis
@nowiny_pl Mój humor w tym filmiku to inny poziom widzowie XD #ghost #nowiny #brownies ♬ Mary On A Cross - Ghost
Składniki
- 4-6 bananów, najlepiej mocno przejrzałych,
- ok. 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej gładkiego,
- 3/4 szklanki ciemnego kakao,
- (opcjonalnie) jedna tabliczka gorzkiej czekolady,
Sposób przygotowania:
Banany obieramy ze skórki, wrzucamy do miseczki i blendujemy. Dodajemy masło orzechowe, kakao i ponownie dodajemy. Możemy dorzucić jeszcze pokrojoną na drobno gorzką czekoladę i delikatnie wymieszać. Masę przelewamy na blachę lub tortownicę wysmarowaną oliwą/masłem albo wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Gotowe!