MUSISZ SPRÓBOWAĆ! Serowe pączki idealne na Tłusty Czwartek [WIDEO]
Tłusty Czwartek to zdecydowanie ulubione święto łakomczuchów. Z tej okazji przygotowaliśmy prosty, a przede wszystkim tani przepis na pączki i to w dodatku bez smażenia.
MUSISZ SPRÓBOWAĆ! Serowe pączki idealne na Tłusty Czwartek
W Tłusty Czwartek królują pączki, ciasteczka, racuchy i chruściki (lub faworki, jak kto woli). Jednak ceny i jakość tych słodkości w sklepach bywa nieco odrzucająca. Z myślą o tym przygotowaliśmy przepis na mini pączki, które:
- Są tanie – wymagają jedynie podstawowych składników, które każdy ma swoim domu lub jest w stanie kupić w osiedlowym sklepie za mniej niż 5zł,
- są banalnie proste w przygotowaniu,
- robi się je bardzo szybko,
- nie ociekają tłuszczem,
- smakują obłędnie
Przepis na serowe pączki (przepis na 6 większych pączków)
@nowiny_pl Pyszne serowe pączki idealne na Tłusty Czwartek #tłustyczwartek #cooking ♬ La Vie En Rose - Emily Watts
Składniki:
- 340g twarogu półtłustego (jedno całe stanadrowe opakowanie),
- Jedno jajko,
- ok. 250g mąki (jedna szklanka),
- trzy łyżki cukru,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- Jedna łyżka proszku do pieczenia,
- łyżka cukru pudru
- OPCJONALNIE: odrobina ulubionej konfitury lub kilka kostek czekolady, by zrobić nadzienie
Sposób przygotowania:
Do przygotowanej miski wrzuć twaróg, następnie dodaj jajko, cukier i sól. Zblenduj lub wymieszaj ręcznie. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj ręką, aż powstanie gładka maska. Gdy konsystencja będzie odpowiednia, zacznij formować kuleczki nieco mniejsze od pięści. Jeżeli zdecydowałeś się na dodanie nadzienia, to wystarczy zrobić dziurkę na środku (podobnie jak w przypadku klusek śląskich), dodać łyżeczką ulubioną konfiturę i zalepić ciastem. Gdy wszystkie kuleczki będą gotowe, ustaw je na blasze w dużych odstępach od siebie. Włóż do piekarnika na 20-25 na 180 stopni. Po tym czasie wyciągnij i dam im odpocząć. Możesz posypać cukrem pudrem, jeżeli lubisz.
Najlepiej podawać z ciepłym mlekiem, napojem owsianym lub migdałowym.
Smaczengo!