Tarta cytrynowa na palonym maśle [KULINARIA]
Dzisiaj coś trudniejszego, ale bardzo pysznego. Przedstawiam przepis na tartę cytrynową.
Na ogół nie lubię ciast z owocami, ani rzeczy o smaku cytryny. Ta tarta jednak wyjątkowo mi posmakowała. Jest lekko kwaśna, trochę słona i nie za słodka. Nie jest to ani najprostszy, ani najszybszy przepis, jaki robiłam w życiu, ale śledząc dokładnie intrukcje, ciasto powinny wyjść dobre.
Przepis
@nowiny_pl ib: @rozkoszny
♬ dźwięk oryginalny - nowiny_pl
Składniki:
krem:
- 1 cytryna
- 1 szklanka cukru
- sok z cytryny (z 3 – 4 cytryn)
- 2 jajka
- 3 żółtka
- szczypta soli morskiej
ciasto:
- 1 i pół szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 i pół płaskiej łyżeczki soli morskiej
- 150 g masła
Sposób przygotowania:
Jedną cytrynę pokrój na drobne plasterki. Sok cytrynowy przelej do miski i dodaj 1 szklankę cukru. Do soku dodaj plasterki cytryny. Odstaw na minimum godzinę. W tym czasie zajmij się spodem. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. W garnku rozpuść masło, często mieszając, do momentu, aż nabierze złotobrązowego koloru. Wlej masło do masy, a następnie wylep nią formę. Schłodź spód w lodówce 30 – 40 minut. Wróć do kremu. Wyjmij z soku plasterki cytryny i połącz go z jajkami, żółtkami, mąką i solą. Wlej masę na schłodzony spód, a na górze ułóż plasterki. Piecz przez 35 minut w piekarniu nagrzanym do 190 stopni celcjusza.
Gotowe.