Ciasto na ostatnią chwilę. Sernik "jajko sadzone"
Zapomniałeś, zapomniałaś o tym, by upiec ciasto na śniadanie wielkanocne? Nie jesteś mistrzem wypieków i za każdym razem wychodzi ci zakalec? Mam na to sposób.
Niby jajko, a jednak ciasto
Pierwszy raz zetknęłam się z tym ciastem w zeszłym roku. Sernik "jajko sadzone" nie tylko świetnie wygląda, ale jest również bardzo smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Zanim przejdę do sposobu przygotowania, chciałabym jeszcze dodać, że oryginalny przepis zawiera galaretkę, jednak ja nie jem żelatyny, więc odpuściłam ten krok. Jeżeli jednak obawiasz się o to, że sernik nie stężeje, możesz jej użyć lub zastąpić agarem lub pektynami.
Składniki:
1 kilogram naturalnego twarogu sernikowego,
20 gram cukru wanilinowego,
duże opakowanie herbatników,
500 mililitrów śmietanki 30%,
połówki brzoskwiń (najlepiej z puszki),
agar lub żelatyna, w zależności od preferencji
Sposób przygotowania:
Herbatniki pokrusz na drobne kawałki, następnie dolej do nich około 80ml śmietanki i dokładnie wymieszaj. Gotową masę równomiernie rozłóż na dnie tortownicy i odłóż do lodówki. W tym czasie resztę śmietanki ubij z cukrem na sztywno. Następnie dodaj twaróg i ponownie wymieszaj. Z substancją żelującś postępuj według wskazówek na opakowaniu i również dodaj ją do masy. Możesz również użyć gotowej galaretki, jeżeli chcesz podbić smak twarogu. Gotową masę przełóż do tortownicy, na środek ułóż jedną lub więcej połówek brzoskwini. Przed podaniem polecam zostawić sernik w lodówce na dwie godziny lub więcej. Gotowe.
@nowiny_pl ♬ Wildest Dreams - Duomo