Wywiady Nowin z kandydatami w wyborach do Sejmu i Senatu 2023
Przed wyborami parlamentarnymi rozmawiamy z kandydatami na posłów i senatorów, a także znanymi politykami, którzy odwiedają nasz regiona w czasie kampanii wyborczej.
Z liderem listy Koalicji Obywatelskiej w wyborach do Sejmu RP - Krzysztofem Gadowskim rozmawiamy o debacie przedwyborczej w telewizjii publicznej, jego wyborczych przewidywaniach oraz planach.
O tym jak trudno jest nowym ludziom wejść do polityki, buncie przeciwko CPK oraz... powstrzymaniu się od obiecanek rozmawiamy z Łukaszem Osmalakiem - numerem jeden na regionalnej liście Trzeciej Drogi w wyborach do Sejmu.
O wciąż tych samych twarzach w wyborach do Sejmu, reparacjach od Niemiec i kampanii wyborczej "w starym stylu" rozmawiamy z posłem Markiem Krząkałą - posłem Koalicji Obywatelskiej i kandydatem w wyborach do Sejmu.
O nadmiarowych zgonach w czasie pandemii, oswajaniu antysystemowców oraz hiperaktywnych wiceministrach z Raciborza rozmawiamy z posłem Bolesławem Piechą - liderem listy PiS w naszym regionie.
O szczuciu gejów i lesbijek, opodatkowaniu globalnych korporacji oraz znaczeniu myśli Karola Marksa w kształtowaniu opozycji demokratycznej rozmawiamy z Adrianem Zandbergiem - jednym z liderów Lewicy, który 3 paździenrika gościł w Rybniku.
Mirosław Duży mówi, że jego formacja polityczna przaja Śląskowi, Polsce i Unii Europejskiej, a energetyki opartej na śląskim węglu trzeba bronić. Choć znany jest z luźnego sposobu bycia, to zapewnia, że do polityki podchodzi bardzo poważnie.
- Idę do Sejmu po to, aby problemy, które ludzie powierzają Klocom, nie pozostały bez echa - mówi Julia Kloc-Kondracka, numer 6. na liście PiS w naszym okręgu wyborczym.
Zapytaliśmy posła Krzysztofa Gadowskiego m.in. o to, dlaczego na liście Koalicji Obywatelskiej pojawiają się wciąż te same nazwiska. Oto, co odpowiedział lider listy KO w naszym regionie.
O wyborach parlamentarnych, drogach realizacji własnego programu oraz szukaniu pieniędzy w budżecie rozmawiamy z Romanem Fritzem - wiceprezesem Konfederacji Korony Polskiej oraz liderem listy Konfederacji w wyborach do Sejmu RP.
Z Hanną Boczek, liderką Nowej Nadziei w naszym regionie rozmawiamy o pomysłach na reformę edukacji, celebrytkach odwodzących kobiety od głosowania na Konfederację oraz... estrogenach.