Jak Tłusty Czwartek obchodzi się w Ukrainie? [ZDJĘCIA]
W Polsce tradycją Tłustego Czwartku jest spożywanie pączków czy faworków. U naszych wschodnich sąsiadów obchody tego dnia wyglądają nieco inaczej. W Żorach ukraińskie gospodynie przygotowały tradycyjne potrawy, które są charakterystyczne dla ich wersji tego święta.
![Jak Tłusty Czwartek obchodzi się w Ukrainie? [ZDJĘCIA]](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/news-900-widen/2025/03/01/238357_1740852713_29725500.webp)
1 marca Żorskie Centrum Organizacji Pozarządowych oraz Fundacja Nieobcy zorganizowały wspólnie kulturalno-kulinarne spotkanie integracyjne, podczas którego przedstawiono tradycje związane z polskim odpowiednikiem Tłustego Czwartku w Ukrainie.
Masnycia
Ukraińska Masnycia (Масниця), to święto ludowe obchodzone w krajach wschodniosłowiańskich, odpowiednik polskiego Tłustego Czwartku i ostatków. Jest to czas pożegnania zimy i przygotowań do Wielkiego Postu. Nazwa ta istnieje dopiero kilkaset lat i związana jest z tradycją kulinarną. O ile w Polsce tradycją Tłustego Czwartku jest delektowanie się pączkami i faworkami, o tyle na Ukrainie święto to, znane jako Masnycia, obfituje w inne, równie apetyczne specjały. Wśród tradycyjnych potraw znajdziemy:
- Warenyky z serem – delikatne pierogi nadziewane twarogiem, często podawane z roztopionym masłem i śmietaną, które nadają im kremowej konsystencji.
- Ołady – puszyste, drożdżowe racuchy smażone na złocisty kolor, posypywane cukrem pudrem lub serwowane z miodem i konfiturą.
- Benderyky – cienkie naleśniki w kształcie trójkąta, faszerowane aromatycznym, mielonym mięsem, podsmażane na maśle lub zapiekane w piecu, czasem polane śmietanowym sosem.

- Kurnik – warstwowe ciasto naleśnikowe, nadziewane soczystym farszem z kurczaka i grzybów (zdjęcie poniżej). Kurnik to sycące danie, w którym delikatne naleśniki łączą się z aromatycznym farszem. Świetnie smakuje na ciepło, podawane z kwaśną śmietaną lub lekkim sosem czosnkowym.

- Bułeczki z ziemniaczano-cebulowym nadzieniem – drożdżowe bułeczki o miękkiej, puszystej strukturze, wypełnione kremowym farszem z tłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebuli, często serwowane z masłem lub śmietaną.

Podczas spotkania stoły uginały się od domowego jedzenia. Największą furorę zrobił ukraiński kurnik - danie niespotykane w naszym kraju. Polskim akcentem na stole były pączkowe kuleczki oblane lukrem.

Spotkanie animacyjno-edukacyjne odbyło się dzięki współpracy Żorskiego Centrum Organizacji Pozarządowych z Fundacją Nieobcy w ramach projektu "Aktywne, zintegrowane społeczeństwo - kompleksowe działania na rzecz wzmocnienia procesu sprawiedliwej transformacji w mieście Żory". Projekt jest dofinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy na transformację. Z ramienia ŻCOP była obecna animatorka Anna Nowacka.